İslamKuran - Sünnet

Yusuf Suresi Tefsiri 80. Bölüm – Nouman Ali Khan

Nouman Ali Khan tarafından yapılan Yusuf Suresi Tefsiri derslerinde ilk 79 bölümde ayetlerin tefsiri yapılmıştı. Yusuf Suresi Tefsiri 80. Bölümden itibaren ise dersler surenin düzeni ve uyumu konusunda olacak…

“Kur’an’daki surelerin düzen ve yapısını neden inceliyoruz? Bu benim çok sevdiğim bir konu. Benim bir süredir üzerinde çalıştığım bir mesele. Son 20 yılın büyük bölümünde  anlamaya çalıştığım bir konu. Nedenleri de çok basit. Allah, konuşmacıların en iyisidir. Tüm konuşmalar da organizasyona/düzene dayanır. Tüm konuşmalar, tek bir kelime bile, birkaç harfin organizasyon ve düzeninden ibaret. Bir kelime budur. Her bir cümle de kelimelerin anlamlı şekilde düzenlenmesidir. Her paragraf da cümlelerin düzenlenmesidir. Her bir bölüm ise paragrafların düzenidir. Her kitap da bölümlerin düzenlenmesinden ibaret. Her bir konu da kitapların organizasyonundan oluşur.

Birinci kitap, ikinci kitap, üçüncü dördüncü kitap. Kütüphaneler de yine öyle. Yani insan ilminin tüm düzeni, bir harfin diğeri ardına sıralanmasıyla başlıyor. Değil mi? Bu da ilahi bir şekilde ilham edilen bir şey. Konuşma yetimiz yoktu normalde bizim, Allah diyor ki: “عَلَّمَهُ الْبَيَانَ “, “Ona konuşmayı öğretti.” (Rahman, 4) İnsanlara konuşmayı öğretti. Yine siz de aldığınız herhangi bir eğitimden biliyorsunuz ki en iyi öğretmenleriniz konuşmasında  en düzenli olanlardır. Birisi sizle konuşurken, başlayıp  bitirdikleri yeri görüp onu anlarsınız. Bir başlangıç, orta ve sonu vardır. Birisi konuşurken tüm fikirleri  anlamlı bir şekilde birleştirir, değil mi?

Hikaye anlatımı da yine iyi ve  yaratıcı düzenden ibarettir. Ama konuşmadaki yapı ve düzen,  iletişim kurmanın gerekli bir parçası. Aynı zamanda farklı türden bir  düzene de sahip olabilirsiniz, her bir düzenin de kendi etkisi vardır. Ama bir konuşma düzenden yoksunsa, yani mesela konuşmaya başlasam sonra başka bir\Nkonuya atlasam, sonra üçüncü bir konu, sonra beş, sonra yedinci bir\Nkonu, değil mi? Mesela bu sıralar Arapça öğretiyorum ben, belli bir programım da var ve konuda kalmak istiyorum. Bazı öğrenciler ise başka bir ayetle ilgili ileri seviye bir soru sormak istiyor. Başkası başka ayetleri soruyor. Ya da başka konseptleri soruyor. Bunlardan biri beşinci bölümden,  başkası 37. bölümden, diğer 42. bölümden olabilir. Bunları cevaplamaya başlasam dinleyenler için bu uyumsuz bir konuşma olur. Çünkü bir konuda kalmadım. Birçok konuya geçtim, değil mi? Yani konuda kalıp fikirlerimi düzenlesem ve herkesin en azından o bir konuyu anlaması için yardımcı olsam. Bu uyumlu bir ders olur. Uyumsuzluk ise düzensiz gidip sonda nerede olduğumuzu bilmeyeceğimiz bir konuşma olur. Değil mi?

Biz inanıyoruz, Müslümanlar inanıyor ki Allah konuşmanın öğreticisidir. Yani insanlarda bu yeti öncesinde yoktur, Allah vermiştir bize bunu. Yine inanıyoruz ki tüm konuşmaların en üst seviyesi\NAllah’ın konuşmasıdır. Yani tüm insan konuşmalarını toplayın,  insan aklının ürünlerinin tamamı, dünya üzerindeki tarih boyunca var olan tüm kütüphaneler, insanların ürettiği tüm şiirler, insanların ürettiği her bir felsefe kitabı, her bir bilim kitabı, ilim kitabı, tarih kitabı, tarih boyu insanoğlunun bu inanılmaz aklın ürünü olarak üretebildiği her şey, tarih boyunca yaşayan insan aklının tüm koleksiyonu, bir Müslüman’ın nazarında, Allah’ın kelimesine karşı bir hiçtir. Karşılaştırılamaz bile.

Suyûti, Allah rahmet eylesin, biz ve bizim sözlerimiz ile Allah’ın sözleri arasındaki farkı anlamak için bu farkın bizimle Allah arasındaki  mesafeye eşit olduğunu söylemiş. Yani Allah ile bir yaratılan; bir Müslüman’ın  nazarında karşılaştırılamaz, değil mi? Aynı şekilde Allah’ın konuşması ve Allah dışındakilerin konuşması da karşılaştırılamaz. Yani bizim konuşmamız düzenli olmalı diyorsak, organize olup anlamlı ve uyumlu olmalı diyorsak, yapı ve düzen çok önemli diyorsak, Allah’ta da konuşmaların en iyisi varsa organizasyonun da en iyisi vardır. Bu kitabın düzensiz olma şansı yok…”

Benze Yazılar

Bir Yorum

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu